ایسنا

رونمایی از ۷۷ عنوان کتاب دفاع مقدس

رونمایی از ۷۷ عنوان کتاب دفاع مقدس

ایسنا/اصفهان آنچه از ما به‌جای می‌ماند در قالب مکتوبات یا ابنیه‌های ارزشمندی است که آیینه تمام‌نمایی از فرهنگ و هویت مردمان ایران‌زمین است. در این بین، اگر از نسل امروز بپرسید در دوران جنگ تحمیلی چه اتفاقی در مسجد جامع اصفهان افتاد چه می‌داند؟! قطعاً کتاب می‌تواند با ثبت وقایع تاریخی، ارزش های دفاع مقدس را نشان دهد.

این جملات، بخشی از صحبت‌هایی است که امروز چهارشنبه (۲۳ اسفندماه) در آیین رونمایی از ۷۷ عنوان کتاب دفاع مقدس، هم‌زمان با سالروز بمباران مسجد جامع اصفهان، بیان شد.

حدود ساعت ۱۳ در روز ۲۳ اسفندماه، درست در روزهای پایانی سال ۱۳۶۳ که مردم اصفهان برای نوروز آماده می‌شدند، هواپیماهای رژیم بعث عراق محور میدان کهنه، سبزه‌میدان و بازار تاریخی اصفهان را بمباران کردند که در پی این حمله، ‌نه‌تنها تعدادی از شهروندان به شهادت رسیدند بلکه بخشی‌هایی از فضای شبستان جنوب شرقی مسجد جامع اصفهان (مسجد جمعه) نیز آسیب دید.

علیرضا ایزدی در این آیین اظهار کرد: شاید تلخ است اما اگر نگاهی به موضوع حوادث اخیر بیندازیم، از نگاه ما فاصله بسیار بدی میان نسل‌های ما در حال وقوع است، دلیل این فاصله چیست؟ اگر به‌صورت مختصر به این موضوع نگاه کنیم یک پدر ۷۰، ۸۰ یا ۹۰ ساله با منِ ۵۰ ساله در همین چهارچوب مقدس ایران‌زمین از نگاه و منظر تربیتی تفاوت چندانی نداریم، یعنی بین این نسل‌ها به لحاظ مبانی تربیتی، تفاوتی وجود ندارد و تقریباً همه با یک شیوه تربیت شدیم و آن بدون شک بر مبانی و اصول و روش‌های تربیتی ایرانی اسلامی است؛ اما دهه ۸۰ چه اتفاقی افتاده است که یک دهه هشتادی به‌واسطه نداشتن آشنایی با مبانیِ هویتی خود دچار مشکل و تردید در حوزه تصمیم‌گیری و انتخاب است.

google-play
برای دسترسی سریع به اخبار برنامه "اخبارمن" را نصب کنید.

او افزود: اگر به دنبال این هستیم که این بیرق سبز را به دست صاحب اصلی آن برسانیم باید تمدن نوینی در قالب تمدن ایرانی اسلامی ایجاد کنیم، چون ما قوم و مملکت و یک جامعه دینی ریشه‌دار در تمام قرون و اعصار گذشته و حداقل به میزان ۳ هزار سال هستیم و امروز به‌واسطه تفکر تشیع علی بن ابیطالب معنا و مفهوم جدیدی به نام یک حکومت یا یک جامعه ایدئولوژیک محور را در دنیا پایه‌گذاری کردیم. در این جامعه و حکومت ایدئولوژیک محور بر مبنای ایدئولوژی و دین و مذهب، باید بتوانیم اتصال بین نسل‌ها را برقرار کنیم.

رونمایی از ۷۷ عنوان کتاب دفاع مقدس

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان اصفهان سپس این پرسش را مطرح کرد که در ۲۳ اسفندماه سال ۱۳۶۳ چه اتفاقی افتاد و چرا؟

او سپس اضافه کرد: چرا حکومتی به سردمداری شخصی به نام صدام که اعتقاد بر اسلام هم داشته است این خیانت را رقم زد و آن فاجعه را در مسجد یعنی در خانه خدا رقم زد؟! قضیه حجاج را هم در خاطر داریم چه در دهه ۶۰ و چه در دهه ۹۰ و اتفاقات تلخ بسیاری که در جامعه اسلامی ما رخ‌داده است. اگر از نسل امروز بپرسید در مسجد جامع اصفهان چه اتفاقی افتاد چه می‌داند؟!

ایزدی با بیان اینکه برای ساختن تمدن ابتدا باید ریشه‌ها را شناخت، گفت: برای اینکه بفهمیم ما چگونه اسلام را با آغوش را پذیرفتیم باید مبانی و ریشه‌های یکتاپرستی مردمان خود را بشناسیم؛ یکی از مسیرها و مدل‌ها و نمادهای این شناخت‌ها، آثار تاریخی است. آنچه از ما به‌جای می‌ماند در قالب مکتوبات یا ابنیه‌های ارزشمندی است که در اصل آیینه تمام‌نمایی از فرهنگ و هویت مردمان ایران‌زمین است.

رونمایی از ۷۷ عنوان کتاب دفاع مقدس

مشاور وزیر میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری کشور ادامه داد: نگاه جدی به این مسائل و اینکه بتوانیم چگونه این اتصال را برقرار کنیم نیازمند اطلاعات درستی است تا این پل بین نسل‌های مختلف جامعه ما برقرار شود. نسلی که نه جنگ را دیده و نه مصیبت‌هایی را درک‌کرده که در شمال، خوزستان، کردستان، سیستان و در اقصی نقاط این کشور اتفاق افتاد. ماحصل آن اتفاق‌ها کاشت و رویش قریب به ۲۷۰ هزار آلاله سرافرازی است که جانشان را دادند. امروز و به یاد آن‌ها این اتفاق میمون و مبارک رقم خورده تا بخشی از دین ما به جامعه‌ای ادا شود که امروز، هستی‌ و بودنمان را به آن‌ها مدیون هستیم.

او خاطرنشان کرد: نسل امروز نمی‌داند در بیمارستان قصر شیرین چه اتفاقی افتاد؟ ما هم برای بیان آن، ابزار و همت درستی نداریم. نسل دهه هشتادی حتی قادر به تلفظ درست لفظ کومله و دموکرات نیست، نمی‌داند در بلندی‌های دالاهو چه اتفاقی افتاد؟ بر سر جوانان اصفهانی در دره‌های کامیاران چه اتفاقاتی افتاد؟ چقدر سینه سپر شد تا سرو قامت جمهوری اسلامی خمیده و شکسته نشود، آن‌هم در دهه ۶۰ یعنی در آغاز جمهوری اسلامی که هنوز نهالی بیش نبود؛ اما امروز درخت تناوری است که در مقابل تمدن‌ها نایستاده بلکه در مقابل تفکرات مسمومی ایستاده که در تضاد با تفکر علی بن ابیطالب است. امروز هزینه من و شما در جنگ و جبهه فرهنگی است. ما امانت‌دار یک پرچم هستیم و باید آن اتفاقی که در آن غروب جمعه منتظر آن هستیم بیفتد، مگر اینکه شک داشته باشیم و مسلمان با شک، مسلمان نمی‌شود.

رونمایی از ۷۷ عنوان کتاب دفاع مقدس

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان اصفهان یادآور شد: ما در قالب مجموعه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی، وظیفه خود می‌دانیم تا به دنبال این باشیم که در حد توان خود با بهره‌گیری از تجارب عزیزان بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس و در تعامل و همکاری، نقاط هویت‌ساز سرزمینمان را احیا و باز زنده سازی کنیم، و به‌ویژه در حساس‌ترین برهه تاریخی جمهوری اسلامی ایران یعنی ۸ سال دفاع مقدسی که پایه تمدنِ تفکری و هویتی جامعه امروز ما را رقم‌زده است باید به دنبال و اشاعه نقش فرهنگ دفاع مقدسی باشیم. امروز به‌واسطه همان ۸ سال دفاع مقدس است که صدایمان را بلند می‌کنیم و مگر بر تفکری می‌گوییم که به دنبال از بین بردن هویت ایرانی اسلامی ما است.

ایزدی اضافه کرد: بخشی از گردشگری، گردشگری دفاع مقدس است که سرشار از قصه‌های ناگفته و نانوشته‌ای است که در سینه رزمندگان به یادگار مانده و اگر بیان نشود مطمئن باشید که نسل دهه‌های هشتاد و نود آن را فراموش خواهد کرد و به یک نسل بی‌هویت و ناآشنا با تفکری تبدیل می‌شوند که انقلاب اسلامی را سربلند نگاه داشت.

او بیان کرد: امروز باید همه بر این باور باشیم که دفاع مقدس، یک ستون و یک عنصر از عناصر حیاتی این انقلاب است و برای اینکه بتوانیم تمدن ایرانی اسلامی را رقم بزنیم نیازمند احیای آن‌ها و نامدار کردن همان شهدا هستیم. امروز اگر به دنبال تربیت نسلی از نسل و خون و از تبار شهید سلیمانی هستیم نیازمند این هستیم که هویت ایرانی اسلامی خود را پاسدار باشیم و دست در دست یکدیگر دهیم و برای اینکه ایرانی آبادتر و آزادتر از همیشه بسازیم، کوشا باشیم.

رونمایی از ۷۷ عنوان کتاب دفاع مقدس

در ادامه، سرهنگ پاسدار محمد رضایی، مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس استان اصفهان گفت: اعتقاد ما بر این است که دفاع مقدس، استمرار حرکت سرخ عاشورا است و پیشکسوتانِ ما با الهام از قیام عاشورا توانستند قیام عاشورا را رقم را بزنند؛ لذا برای استمرار انقلاب اسلامی و رسیدن به تمدن نوین اسلامی و زمینه‌سازی حکومت جهانی حضرت حجت، اگر جوان‌های گام اول انقلاب الگوی عاشورا را داشتند جوانان بعد از آن‌ها دو الگوی عاشورا و هم الگوی ۸ سال دفاع مقدس مقابل چشمان خود دارند.

او افزود: اگر جوان‌های دهه ۶۰ یا رزمندگان ۸ سال دفاع مقدس توانستند از عاشورا الگو بگیرند علت این بود که قیام عاشورا برای آن‌ها تبیین شده و آن را با پوست و استخوان خود درک کرده بودند و در مساجد پای منبرها و مداحی‌ها نشستند. ازاین‌رو جوان‌های دهه ۸۰ و ۹۰ که بناست گام دوم انقلاب را بردارند باید از الگوی ۸ سال دفاع مقدس تجربه و الگو بگیرند که البته آن‌هم شرط دارد و این است که ما بتوانیم ۸ سال دفاع مقدس را برای این بزرگواران به‌درستی تبیین کنیم.

رونمایی از ۷۷ عنوان کتاب دفاع مقدس

رضایی اظهار کرد: کسانی که در تهیه ۷۷ عنوان کتاب نقش داشتند افسران واقعی جهاد تبیین هستند و خوشا به حال این عزیزان که در عنفوان جوانی در جهاد نظامی حضور داشتند، سپس در جهاد فرهنگی و اکنون با تجربه ۸ سال دفاع مقدس در جهاد تبیین حضور یافته‌اند. اگر جهاد تبیین به‌درستی شکل بگیرد و الگوهای دفاع مقدس به‌درستی تبیین شود قطعاً گام دوم انقلاب به‌خوبی برداشته می‌شود و زمینه‌ساز ظهور حضرت حجت خواهد شد.

مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس استان اصفهان ادامه داد: بیش از ۱۰۹ نقطه از آثار تاریخی اصفهان مورد هجمه رژیم بعث عراق قرار گرفت. تمام اجزای کشور در ۸ سال دفاع مقدس درگیر بودند و دفاع مقدس به استان‌های هم‌جوار با عراق محدود نبود. استان اصفهان که بیش از هزار کیلومتر با جبهه فاصله داشت هم در رده‌های نظامی و هم در پشتیبانی‌های مردم حتی زنان و فرزندان این مرزوبوم، این شهر و این استان نقش داشتند. دنیا بداند اگر بهانه رژیم بعث عراق اروند و جزایر سه‌گانه و موضوعات واهی بود پس با مسجد جامع اصفهان چه‌کار داشت؟!

رونمایی از ۷۷ عنوان کتاب دفاع مقدس

او افزود: اگر جوان دهه ۸۰ و ۹۰ شاید راه را اشتباه برود باید اولین سؤال را از خودمان بپرسیم. ما درست تبیین نکرده و به وظیفه خود عمل‌نکرده‌ایم. الگوی عاشورا اگرچه دیرزمان است اما زنده و پویا است، الگوی دفاع مقدس مربوط به ۴۰ سال قبل است اما زنده و پویا است؛ اما الگوی جبهه مقاومت بسیار نزدیک است و شهدای آن‌ها عمداً شهدای دهه‌های هفتادی است.

رضایی بیان کرد: ما برای الگوسازی برای قشر جوان و نوجوان به حضور پیشکسوتان عزیز دفاع مقدس نیاز داریم، گفت: در بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس، بنا بر مأموریت ذاتی، اعتقاد بر این است که کتاب یکی از بهترین تولیداتی است که می‌تواند ارزش‌های دفاع مقدس را نشر دهد و راهبرد ما در عرصه کتاب بر این بود که بتوانیم کتاب‌هایی را در موضوعات مختلف، از رده‌های گوناگون و از جبهه‌های مختلف، تولید کتاب داشته باشیم و راهبرد بعدی ما در حوزه تبیین و چاپ کتاب این است که کتاب برای مخاطبینِ مختلف باشد.

رونمایی از ۷۷ عنوان کتاب دفاع مقدس

او با تأکید بر نقش بی‌بدیل استان اصفهان در دفاع مقدس، اضافه کرد: اگر بگوییم نسل دهه‌های ۸۰ و ۹۰ باید گام دوم انقلاب را بردارد قاعدتاً افراد مختلفی را شامل می‌شود؛ از کودکان تا دانشجویان و استادان دانشگاه و بزرگوارانی که در نهادهای مختلف فعالیت دارند. اگر اعتقادمان بر این است که باید تمدن نوین اسلامی شکل بگیرد مقدمه آن، جامعه و دولت اسلامی است و قطعاً این عزیزان باید از الگوهای دفاع مقدس درس بگیرند. بنابراین در تدوین و تولید آثار مختلف خاصه بحث کتاب باید مخاطبان مختلف را در نظر گرفت.

مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس استان اصفهان گفت: وظیفه ما این است که نقش استان اصفهان در دفاع مقدس را قالب‌های مختلف به نمایش بگذاریم. کاری که مجموعه میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان با همراهی این بنیاد در قالب یک کتاب به نام فیروزه‌های سرخ انجام دادند یکی از فعالیت‌هایی است که می‌تواند اقدامات بعدی را به دنبال داشته باشد.

رضایی تأکید کرد: مدیران فعلی ما دو وظیفه‌ دارند؛ اول، انجام مأموریت ذاتی خود در نهاد مربوطه و دومین وظیفه آن‌ها این است که نقش اداره مطبوع خود در دفاع مقدس را به نحو احسن معرفی و منتشر کنند.

رونمایی از ۷۷ عنوان کتاب دفاع مقدس

انتهای پیام