باشگاه خبرنگاران جوان

صرفه جویی در زمان و هزینه‌ها با الکترونیکی شدن افزایش سرمایه‌های شرکت‌های بورسی

صرفه جویی در زمان و هزینه‌ها با الکترونیکی شدن افزایش سرمایه‌های شرکت‌های بورسی

مدیر نظارت بر بازار اولیه سازمان بورس گفت: اکنون استفاده از فرآیند الکترونیکی شدن افزایش سرمایه ها برای سهامداران سجامی است، اما سهامداران غیر سجامی هم می‌توانند به روش قبلی فرآیند را طی کنند.

google-play
برای دسترسی سریع به اخبار برنامه "اخبارمن" را نصب کنید.

در میز اقتصادی امروز در خصوص فرآیند الکترونیکی شدن افزایش سرمایه شرکت‌های بورسی و مزیت‌های این اقدام با حضور آقای روشن قلب مدیر نظارت بر بازار‌های اولیه بورس، آقای حسنلو مدیر فنی شرکت سپرده‌گذاری مرکزی و خانم طاهرخانی کارشناس بازار سرمایه بحث و گفت و گو شد.

سوال: درخصوص فرآیند الکترونیکی شدن بفرمایید؟

روشن قلب: در گذشته براساس قانون تجارت سال ۴۷ مراحل انجام می‌گرفت، شرکت‌ها پس از تایید باید کلیه مدارک را برای سهامداران ارسال می‌کردند و سهامدار در صورت داشتن مطالبات تاییده را امضاء و ارسال و در غیر این صورت با مراجعه به بانک و واریز مدارک تکمیلی واریزی خود را برای شرکت‌ها پست می‌کردند که فرآیند زمان بری بود و شرکت باید هزینه پست و چاپ برگه را می‌پرداختند. سهامدار هم باید هزینه ارسال پست را می‌پرداخت و مراجعه حضوری به بانک هم داشتند. اما در رویه جدید سهامداران سجامی با مراجعه به سامانه با تنها چند کیلیک می‌توانند اقدامات لازم را انجام دهند. فرآیند جدید برای شرکت‌ها هزینه کمتری را خواهد داشت برای سهامداران هم رایگان است دستورالعمل بهمن سال گذشته به تصویب رسید و از فروردین امسال لازم الاجرا شد.

اکنون ۵ شرکت فرآیند را شروع کرده اند و مابقی هم مکلف هستند از این روش کار خود را انجام دهند.

سوال: نظر شما چیست؟

حسنلو: برای همه شرکت‌ها ما آمادگی انجام این فرآیند را داریم این اقدام کمک به تکمیل حلقه الکترونیکی شدن فرآیند‌های می‌کند؛ بنابراین شرکت‌ها با یک مکاتبه می‌توانند این فرآیند را دریافت کنند. سهامداران هم با مراجعه به سامانه درگاه ذی‌نفعان بازار سرمایه می‌توانند رایگان با چند کیلیک کار خود را انجام دهند.

سوال: مزیت‌های این طرح چیست؟

روشن قلب: قصد ما تسهیل فرآیند افزایش سرمایه است. طبق روال قبل سهامدارانی که تعداد کمی حق تقدم داشتند، برای آن‌ها به صرفه نبود که در افزایش سرمایه مشارکت کنند، اما اکنون با این اقدام الکترونیکی شدن افزایش سرمایه مشارکت بیشتری را خواهیم داشت. نکته دیگر این که با این اقدام جمع آوری اطلاعات و شفافیت‌ها افزایش پیدا می‌کند.

سوال: آیا برای کوتاه شدن زمان ۶۰ روزه استفاده از حق تقدم‌ها نیز برنامه‌ای وجود دارد؟

روشن قلب: در قانون تجارت مهلت استفاده از قانون حق تقدم‌ها ۶۰ روز است، با این فرآیند الکترونیکی شدن نیازمند این مهلت نیستیم و می‌تواند کوتاه‌تر باشد. بر این اساس اصلاحات مفاد قانون تجارت را به مجلس ارسال کردیم پیشنهاد ارسال شده امید است این فرآیند ۶۰ روزه با کمک مجلس کوتاه شود. در مجموع با الکترونیکی شدن، کوتاه شدن زمان ۶۰ روزه، کاهش رفت و برگشت‌ها فکر می‌کنیم دو تا سه ماه زمان کوتاه‌تر خواهد شد.

سوال: زیر ساخت‌ها فراهم است؟

حسنلو: در بحث زیر ساخت اصلا مشکلی نداریم و همه موارد فراهم است.

سوال: میزان مطالبات سهامداران در سال‌های گذشته مشخص شده است؟

حسنلو: بیش از ۷ همت مطالبات سهامداران بود که پرداخت شده، ولی اگر سهامداران مطالبات داشته باشند وارد سامانه شوند مطالبات خود را مشاهده خواهند کرد.

سوال: آیا برای تشویق ناشران تسهیلات خاصی در نظر گرفته شده است؟

روشن قلب: این تصمیم لازم الاجراست و اصلا برای خود شرکت‌ها مزیت‌های از جمله هزینه‌های کمتر را به همراه دارد.

سوال: نظر شما چیست؟

طاهرخانی: اتفاق بسیار با ارزشی است، بزرگترین اتفاقا این طرح برای شرکت‌ها دسترسی سریع‌تر آن‌ها به پول است.

سوال: پس افرادی که سجامی نیستند نمی‌توانند از افزایش سرمایه استفاده کنند؟

روشن قلب: اکنون این فرآیند برای سهامداران سجامی است، اما سهامداران غیر سجامی هم می‌توانند به روش قبلی فرآیند را طی کنند بیش از ۹۰ درصد سهامداران سجامی هستند.

سوال: شرایط سهامداران سهام عدالت چگونه است؟

حسنلو: از ۴۹ میلیون سهامداران عدالت ۱۹ میلیون نفر روش مستقیم را دارن، این ۱۹ میلیون نفر بالای ۹۰ درصد سجامی هستند ثبت نام در سجام الکترونیکی است.

سوال: در خصوص سهامداران سهام عدالت هم بفرمایید؟

روشن قلب: فرآیند افزایش سرمایه در شرکت‌هایی که سهامداران عدالت در آن سهامدار بودند، یعنی شرکت‌های سرمایه پذیر سهام عدالت در این چند سال به این رویه بوده است که هیچ کدام از افزایش سرمایه‌های اتفاق افتاده در این شرکت‌ها با عدم مشارکتی برای سهامداران سهام عدالت اتفاق رخ نداده و در همه افزایش سرمایه رخ داده شده در شرکت‌ها از محل مطالبات سهامداران سهام عدالت مشارکت در افزایش سرمایه انجام گرفته و هیچگونه کاهش درصد مالکیتی به این سبب نداشته ایم

سوال: اطلاع رسانی چگونه است؟روشن قلب: به صورت پیامکی به سهامداران اطلاع رسانی می‌شود.