برنا

کیفیت آب رودخانه زهره بهتر از پیش بینی کارشناسان

کیفیت آب رودخانه زهره بهتر از پیش بینی کارشناسان

معاون اجرایی طرح سد و نیروگاه چمشیر گچساران اعلام کرد: کیفیت آب در سد چمشیر از چیزی که انتظار داشتیم بهتر است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری برنا، سد چمشیر برخلاف هجمه ادعاها و نظرات منفی آبگیری خود را آغاز و می‌توان گفت که تاکنون که حدود 4 ماه از آبگیری این سد گذشته هیچ کدام از ادعاهایی مبنی بر شکست این پروژه تحقق نیافته است.

google-play
برای دسترسی سریع به اخبار برنامه "اخبارمن" را نصب کنید.

همچنین، یکی از ابهاماتی که متخصصین فضای مجازی تاکید بسیاری داشتند کیفیت آب این سد بود که محمدرضا فاضل معاون اجرایی طرح سد و نیروگاه چمشیر گچساران در گفت و گویی که با خبرنگار برنا داشت اعلام کرد که: بر اساس مشاهداتی که یک روز در میان با نماینده محیط زیست و برخی افراد دیگر داریم، کیفیت آب در سد چمشیر از چیزی که انتظار داشتیم بهتر است.

همچنین، بر اساس گزارش متخصصان خانه آب ایران، در حالی شاخص شوری (EC) رودخانه زهره همزمان با کاهش آورد آبی این رود افزایش یافته و از ۱۸۰۰ فراتر رفته، این شاخص برای مخزن سد چمشیر کمتر از ۱۵۰۰ است.

یکی از دلایل ساخت سد چمشیر ارتقای کیفیت آب رودخانه زهره بود و کمتر از ۳ از آبگیری رسمی این سد کیفیت آب مخزن سد ۱۶ درصد بهتر از کیفت آب رودخانه زهره به ثبت رسیده است.

قابل ذکر است که در سال های گذشته و قبل از احداث سد، دبی آب رودخانه زهره کمتر از 5 متر مکعب و EC آب در حدود 4000 الی 6000 بود.

کیفیت آب رودخانه زهره بهتر از پیش بینی کارشناسان

این گزارش در حالی است که سال گذشته، وزارت نیرو در گزارشی اعلام کرد: ‌در حوضه آبریز رودخانه زهره شش چشمه آب شور قرار گرفته‌اند که سالانه بیش از ۲.۵ میلیون تن نمک را با خود به پایین‌دست سد انتقال داده و در بازه‌های زمانی از سال شاخص شوری هفت برابر حد مجاز را تجربه می‌کند.‌ علت کیفیت نامناسب آب رودخانه، وجود چشمه‌های شور در دو منطقه از مسیر رودخانه و در پایین‌دست سد می‌باشد.

با این حال نتایج مدل‌سازی مخزن نشان می‌دهد که خاصیت تعدیل‌کنندگی سد باعث ارتقای شرایط کمی و کیفی پایین‌دست سد نسبت به رژیم طبیعی رودخانه خواهد شد.

به معنای دیگر زمانی‌ که میزان آب‌دهی رودخانه به‌خصوص در بازه زمانی خردادماه تا مهرماه هر سال به واسطه کاهش آورد آبی کم می‌شود، میزان شوری آب در رودخانه زهره بالا رفته و زمینه خسارت به محیط زیست فراهم می‌شود. ‌

نگاهی به کشت مردم در پایین‌دست رودخانه زهره گواهی دیگر بر ماهیت شور این رودخانه است؛ جایی‌ که در مزارعی نظیر مزارع زیتون، تنها امکان کشاورزی برای ماه‌های خاصی از سال در فصل زمستان مهیا بوده و در سایر ماه‌های سال به علت افزایش شوری آب زمینه استفاده از منابع آبی مهیا نیست.

کیفیت آب رودخانه زهره بهتر از پیش بینی کارشناسان

به نحوی که حدود ۳۰ درصد از آورد آب رودخانه زهره در شرایط دبی کم رودخانه (بهار، تابستان و پاییز) از کیفیت مناسبی برخوردار نیست.

این در حالی است که ۷۰ درصد از آورد سالانه آب رودخانه در زمستان و به صورت سیلاب‌های بزرگ و دارای کیفیت مناسب است؛ بنابراین برایند آب داخل مخزن شرایط به‌مراتب بهتری از آب رودخانه دارد.

این سد اولین ابزار مدیریت منابع آبی است که روی رودخانه زهره با آورد ۲.۳ میلیارد متر مکعب آب در طی سال احداث می‌شود و زمینه استفاده از این منابع آبی پیش از ورود به دریا را مهیا می‌کند.

این موضوع با عنوان نقش تعدیل‌کنندگی کیفی آب پایین‌دست با ذخیره‌سازی سیلاب در ماه‌های ‌تر و رهاسازی در طول سال، یکی از اهداف اولیه و مهم احداث سد است.

انتهای پیام/